30 de gener 2012

Notícia apareguda a EL9NOU sobre l'afer del pavelló municipal

El jutge obliga la Roca a pagar 2,6 milions més a la constructora del pavelló
L’alcalde alerta que l’Ajuntament no té prou diners per afrontar el pagament
El pavelló de la Roca es va estrenar el 2008
RAMON FERRANDIS
última actualització: 30-01-2012 (16:00)

Una sentència judicial ha posat l’Ajuntament de la Roca en una situació econòmica extrema. El jutge l’obliga a pagar 2,6 milions que reclama la constructora del pavelló poliesportiu des de l’any 2008 pel desviament del cost de l’obra i per interessos de demora.
El pavelló poliesportiu que va inaugurar fa tot just cinc anys li pot sortir molt car a l’Ajuntament de la Roca. Un jutjat l’ha condemnat a pagar 2,6 milions a l’empresa constructora, ARC, Concesionaria de Obras y Servicios corresponents al sobrecost de l’obra per despeses imprevistes i als interessos de demora des de la inauguració. A més, el jutge obliga l’Ajuntament a pagar el deute en terminis de 500.000 euros anuals d’aquí fins a l’any 2016.

L’alcalde, Rafael Ros (CiU), ja ha advertit que l’Ajuntament no podrà aconseguir els diners per pagar el primer termini de 500.000 euros, que ha de satisfer abans de finals de març. “La ràtio d’endeutament només ens permet aconseguir 390.000 euros abans del 31 de març”, adverteix.


L’afer arrenca de l’any 2008, quan la constructora va presentar una liquidació que fixava el cost definitiu del pavelló i dels vestidors del camp de futbol de la Torreta en 7,2 milions en comptes dels 5,6 en què s’havia adjudicat. ARC ho justificava perquè els vestidors havien de tenir 500 metres quadrats en comptes de 300 i perquè, en el cas del pavelló, es van haver de fer obres imprevistes. En concret, es van haver de desviar algunes canalitzacions de serveis amb les quals no es comptava i es va haver de fer un costós sistema de bombament de les aigües residuals, ja que en el projecte constructiu no es va tenir en compte que els desguassos del pavelló estaven per sota del nivell del clavegueram de la zona.

La construcció del pavelló la va adjudicar el govern municipal del PSC i ICV, durant el mandat 2003-2007. Després de les eleccions municipals del 2007 van entrar a governar CiU i ERC i l’alcalde, Rafael Ros, es va trobar amb la reclamació de la constructora pocs dies abans de la inauguració del pavelló. L’empresa fins i tot va amenaçar de no permetre l’acte d’inauguració si l’alcalde no es comprometia a fer el pagament. ARC va presentar un contenciós judicial el mateix any 2008 i un jutjat contenciós administratiu li va donar la raó a finals del 2010. L’Ajuntament va presentar recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), però la constructora va demanar al jutge que, mentre no hi hagués una resolució definitiva, fes complir la sentència, cosa que el jutge li va concedir i va establir un calendari de pagament. A l’octubre de l’any passat l’Ajuntament ja va pagar un primer termini de 64.000 euros i des d’ara i fins al 2016 haurà de pagar 500.000 euros durant el primer trimestre de cada any.

Amb la sentència, i mentre s’espera la resolució del recurs davant el TSJC,
l’Ajuntament de la Roca haurà de pagar prop d’un milió d’euros anual pel pavelló. Als 500.000 de la sentència se sumen els 460.000 corresponents al pagament anual de l’obra. El pavelló es va adjudicar mitjançant el sistema de concessió d’obra en què la constructora assumeix el finançament del cost i l’Ajuntament el va pagant a terminis durant vint anys. Així, l’Ajuntament de la Roca acabarà de pagar el pavelló l’any 2027 i els terminis anuals aniran pujant en funció del que pugi l’IPC. Amb tot, la Roca, sense comptar els diners de la sentència, haurà pagat uns 10,2 milions pel pavelló.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest espai és una eina per posar-vos en contacte amb nosaltres i està obert a totes les opinions, queixes, suggeriments i consultes, sempre i quan es realitzin amb educació i respecte. Per a participar-hi cal introduir el nom, els dos cognoms i una adreça personal vàlida de correu electrònic per tal que us poguem respondre de manera adequada. Els comentaris que no segueixin aquestes normes bàsiques no seran publicats.