01 d’abril 2009

Declaració conjunta d'Aralar i Esquerra

Esquerra i Aralar som dues forces polítiques que tenim molt en comú en el pla ideològic. Ambdues defensem la necessitat que Euskal Herria i els Països Catalans puguin exercir democràticament el dret a decidir el seu futur sense cap imposició per part dels estats espanyol i francès. A més de mantenir la necessitat que el poble 

basc i el català disposin d'estructures d'estat en el marc de la Unió Europea, ambdós partits compartim també un ambiciós projecte de transformació i d'aprofundiment de les conquestes socials clarament vinculat a l'esquerra política.


A més d'aquestes afinitats de caràcter ideològic, ambdues forces estem profundament preocupades per la deriva centralista, uniformitzadora i autoritària que han pres, des de la transició, els successius governs espanyols de qualsevol signe i color.

Tot això, juntament amb una valoració plenament coincident del repte que constitueix que les realitats nacionals basca i catalana obtinguin audiència i bona acollida més enllà de les fronteres de l'estat espanyol, ens ha fet comprendre la necessitat d'establir mecanismes estables de relació i coordinació polítiques en tots aquells àmbits que siguin de mutu interès.

És en aquest sentit que, independentment que aquesta coordinació s¡expressi també fora del terreny merament electoral, afirmem el nostre desig de concórrer conjuntament a les properes eleccions europees del 7 de juny, en el marc d'una nova coalició que impulsem les dues forces i a la que convidem a participar-hi i formar-ne part a altres forces de tradició progressista, partidàries d'una Europa social, ambientalment sostenible i respectuosa amb els diferents pobles que la composen.

La nostra aposta per concórrer conjuntament als comicis europeus passa per la potenciació i el desenvolupament dels següents àmbits programàtics:

1.La defensa d'una Europa plural i respectuosa amb la seva diversitat cultural i lingüística.

2.La defensa d'una Europa social i sostenible. Enfront al model econòmic capitalista i de desenvolupament il·limitat, apostem pel desenvolupament equilibrat i solidari que enforteixi i actualitzi el model de l'estat del benestar.

3.La defensa d'una Europa transparent i democràtica, cosa que comporta la simplificació institucional, la transparència en els processos de decisió i l'aprofundiment dels processos democràtics. En definitiva, una Europa més lliure de les influències dels grans estats, una Europa que conforma la seva pròpia voluntat política i que en garanteixi la proximitat i la comprensió per part de la ciutadania.

4.La defensa d'una Europa amb política exterior pròpia i que afronti amb veu pròpia els reptes globals.

És a partir d'aquesta primera experiència en el camp electoral que tenim la confiança en què aquesta col·laboració entre Esquerra i Aralar s'enfortirà i donarà fruits positius en un futur per al conjunt de la ciutadania d'Euskal Herria i els Països Catalans. Aralar i Esquerra inicien una relació bilateral i preferent i es comprometen a la feina en comú per la defensa d'uns ideals d'esquerres i independentistes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest espai és una eina per posar-vos en contacte amb nosaltres i està obert a totes les opinions, queixes, suggeriments i consultes, sempre i quan es realitzin amb educació i respecte. Per a participar-hi cal introduir el nom, els dos cognoms i una adreça personal vàlida de correu electrònic per tal que us poguem respondre de manera adequada. Els comentaris que no segueixin aquestes normes bàsiques no seran publicats.